Dagblad BNdeStem

Rhodos ook lekker voor thuis

door Hélène Schenk. woensdag 09 januari 2008 | 07:20 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 16 januari 2008 | 16:24

Rhodos, bijna op de kop van de Veemarktstraat. foto Hélène Schenk

Woensdag 9 januari 2008 - Rhodos, Grieks restaurant aan de Veemarktstraat in Breda, heeft een speciale afhaal-menukaart.

Hoera! Helaas, zo'n smakelijk lammetje van de gril van de gewone kaart ('u bestelt, wij draaien') zit er dan niet in natuurlijk, maar keuze genoeg verder. Alleen al van de namen zou het water je in de mond lopen. 'Lagano-dolmades' bijvoorbeeld, het klinkt toch allemaal net wat lekkerder dan kool met gehakt en rijst. Terwijl het toch hetzelfde is. Het is gezellig druk bij Rhodos. Voor ieder wat wils: lekker met z'n allen aan een grote tafel voorin of meer intiem, achter in de zaak. Welnee, het is helemaal niet druk, vindt de barman. Moeten wij over een uurtje maar eens komen kijken. Hij schenkt ons een ouzo in. Welkomstdrankje. We hadden thuis al twee wijntjes weggeslobberd, dus alcoholcontrole? Ouzo?

En dan hoort de goeierd ons ook nog praten over het genot van een oude port. Of wij soms nog nooit van de Griekse tegenhanger hebben gehoord? En hup, weer een glaasje. Nee, hier zitten wij fijn!

Maar het eten is klaar, dus druipen wij af, voorzien van twee redelijk gevulde tassen. Alles bereid door Griekse koks. We hebben natúúrlijk tzatziki genomen en die is lekker vol van smaak, mét knoflook maar niet te veel. Omdat we weten dat ook de groothandel meedenkt met de mannen van Rhodos, bestellen we van de voorgerechten verder alleen de gemistes piperjes (lauwwarme paprika gevuld met feta) en de steurgarnaaltjes in een pikante tomatensaus. Smullen! Alleen Hans (u weet misschien nog wel van de vorige keer: dat is onze mee-eter met gebruiksaanwijzing) vindt die garnaaltjes niet je dat (je moet ze pellen en de saus is best pikant.) Wij wel. En wij zijn met twee, en de meeste stemmen gelden. Dan de hoofdgerechten. Vegetariërs, doe uzelf ook eens een lol en probeer de vegetarische mousaka. Niet vet, vers, zoals alles wat wij deze avond beproeven. Omdat we ook van specialiteiten houden hebben we de thrakiotiko besteld; een in een pot bereid kalfsvleesgerecht met aubergines, tomaten, paprika en speciale Griekse kaas. Beetje droog vlees, maar verder erg goed en Grieks van smaak. Niet te zout, niet overheersend. De 'sappige lamscarré', specialiteit van het huis, is wat ons betreft net iets te lang in de pan gehouden. Had wat meer rose gemogen, maar de kwaliteit van het vlees is prima in orde, dus de volgende keer zeggen we dat er gewoon bij. De volgende keer? Jazeker! Al is Rhodos niet echt goedkoop. Bijna 70 euro voor drie personen, maar ja, dan heb je ook wat.

Hebt u ook een favoriet afhaaladres? Meld het ons en wij gaan proeven: h.schenk@bndestem.nl

Sluit venster Sluit venster.